Social Icons


Kavaklı mahallesinde Bursa’nın Kavaklı caddesi vardır. Burçüstü şehri tepeden görür. İşte tam orası. Dünyada minicik bir nokta.

21 Nisan 2016 Perşembe

Γείτονες, περιμένουμε το επόμενο έτος | Komşu Seneye de Bekleriz

Atatürk'ün İstanbul'daki yaşamını anlatan vali Muhittin Üstündağ, O'nun bir gece habersizce saraydan ayrılışını ve sonra nasıl bulunduğunu "Atatürk'ün İstanbul Hayatı" adlı eserinde şöyle anlatır:

"İstanbul kazan biz kepçe, Ata'yı aramaya koyulduk... Nihayet seher vakti Kireçburnu'ndaki gazinoda olduğunu tespit ettik. Gazinonun üst katındaki salonda kıyamet kopuyordu. Merdivenlerden süratle tırmandık. Ne görelim? Ata neşe içerisinde etrafında topladığı balıkçılarla omuz omuza vermiş "Kasabiko" oynuyor. Oynayanlar Rum vatandaşlarımız.

Öncesini Atatürk şöyle anlatmış:
- Çocuklar, isimleriniz Kosta, Yorgi, Anastas vs. oluşu sizi bizden uzaklaştırmaz.Çünkü sizin oyunlarınız, sizin zevklerinizle bizim zevklerimiz arasında benzerlik, hatta kardeşlik vardır. Bizim zeybeğimiz neyse sizin kasap havası da o değil midir? Ben zeybeği oynadığım kadar kasap havasını da oynarım. Ve aynı zevki de duyarım. İster misiniz? Birlikte bir tecrübe edelim.(1)

Günümüzde insanlar birbirlerini ötekileştirirken, Atatürk, bizlere verilecek en güzel cevaplardan birini vermemiş mi?


Kitap Evi'ne girerken kapıda bir tabela görürsünüz, "Evdeyiz". Hani eski komşuluklarda "müsaitseniz bu gece annemler size gelecek" derlerdi. Yıllar öncesi Bursa'dan kopup Yunanistan'a göç etmiş olan eski komşularımızı hala Kitap Evi Otel'de ağırlamak ve onlar ile eski Bursa'yı yad etmek bizlere mutluluk vermektedir. Kitap Evi ile anılardaki Bursa'yı yaşayan ve bizlere de yaşatan o tüm eski komşularımıza teşekkür ediyoruz.
 - Γείτονες, περιμένουμε το επόμενο έτος  (-komşu seneye de bekleriz.)







Kaynak:
1- Esprileri ile İçimizden Biri Atatürk  İlknur Güntürkün Kalıpçı 
Sayfa: 104, 105







2 yorum:

 
Kitap Evi Otel @KitapEviOtel Kitap Evi Otel
Kitap Evi Otel Kitap Evi Otel