Social Icons


Kavaklı mahallesinde Bursa’nın Kavaklı caddesi vardır. Burçüstü şehri tepeden görür. İşte tam orası. Dünyada minicik bir nokta.

5 Şubat 2015 Perşembe

Orhan Gazi'nin konağının bahçesinde yürüyorsunuz

Kitap Evi'ne Kavaklı Caddesi'nden gelirken camiden sola dönersiniz. İlerlemeyin de, sağa bakın bu kez; evet, üzerinde 1326 tarihi olan küçücük cami avlusunda, tüm semte adını veren, bu bir zamanların ulu çınarı. Dolgu maddeleri ile de olsa hala ayakta, çınar ağacına 'KAVAK' der Türkmenler.
Osmanlı'nın Kuruluş yıllarında Horasan'dan gelen, Geyikli Baba olarak anılan, Derviş'in diktiği Çınar! Rivayet odur ki; bir geyik üzerinde sırtında postu, belinde kocaman kılıcı, bazılarına göre elinde taşıdığı kocaman kaya ile önce ödünü patlatırmış düşmanlarının. Fetih'ten sonra Uludağ eteklerinde inzivaya çekilmiş geyikleri ile birlikte, Allah'ın kulu olarak yaşamaya... Fakat hoş sohbeti ve bilgeliği 'Baba' olarak anılıp, ziyaret edilen dergaha çevirmiş yaşadığı yeri.

Methini duyan Orhan Gazi de hayır duasını alıp, sohbet için davet göndermiş. "Zamanı değildir" yanıtını alınca, tevazu göstermek gerektiğini düşünmüş ki kalkıp kendi gitmek istemiş ama yine geri çevrilmiş 'zamanı değildir' diye. O günlerin hünkârları farklıymış bugünün saltanat sahiplerinden... Saygı duyup Bilge'lere, acaba neden diye içleri içlerini yiyerek sabırla beklerlermiş davete icabet gününü...
Gerçi o günün bilgeleri de koşarak gitmezlermiş ya konağa, saraya!

Zamanı geldiğin de, dergahından bir ağaç yüklenip ziyaretine gelmiş hünkarın ve elleriyle dikmiş bu çınar ağacını hünkarın konağının bahçesine... "Devletin bu ağaç gibi kök salsın, dalları uzaklara ulaşsın" diyerek. İşte o ağaç bugün önünüzde durduğunuz bu ağaç.
Çınar kesin bu ise, erenler bu çınarı hünkarın bahçesine ektiyse, siz şu an Orhan Gazi'nin konağının bahçesinde yürüyorsunuz. Koskoca ecdadın oturduğu yerlere böyle mi sahip çıkılmış, bu 'sözüm ona' geleneklerini çok önemseyen halkım, hangi geçmişe sahip çıkmış diye söylenmeden, siz yine Kavaklı Camii'nden burç üstüne doğru yürüyün.

Kavaklı Mahallesi'nde Bursa'nın burç üstü şehri tepeden görür...
İşte orası; dünya da minicik bir nokta.
Uğrarsanız, kahve eşliğinde, bir ateşin başında hikayenin tamamını getiririz belki.
Kimbilir?

Paylas

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Kitap Evi Otel @KitapEviOtel Kitap Evi Otel
Kitap Evi Otel Kitap Evi Otel