Social Icons


Kavaklı mahallesinde Bursa’nın Kavaklı caddesi vardır. Burçüstü şehri tepeden görür. İşte tam orası. Dünyada minicik bir nokta.

11 Haziran 2015 Perşembe

Bursa Ulucamii'ndeki Vav Harfinin Sırrı

Bursa'mızın simge yapılarının en başında gelir Ulucami. Kitap Evi Otel'e 4-5 dakikalık yürüme mesafesinde olan bu muhteşem yapı, namaz kılma alanı bakımından dünyada Türkler tarafından yapılmış olan en büyük camidir.



Gizemler ve sırlar ile dolu birden fazla efsaneye sahiptir... Bu sırlardan sadece birini paylaşacağız. Osmanlı'nın kuruluş döneminde yaşamış olan ünlü mutasavvıf ve alim Şeyh Hamid-i Veli, Ulucami'nin açılış hutbesini okumuş ve hutbede Fatiha Suresini yedi farklı şekilde yorumlamıştır. Caminin yapıldığı sıralarda camiye gelir ve işçilere hayrına somun dağıtırmış. Somuncu Baba olarak anılması bundan. Aslında kendisi Hacı Bayram Veli'nin de hocası ve devrin en büyük alimlerindendir. Ulu camiyi gezenler 3 tane kapısı olduğunu çok iyi bilirler. Somuncu Baba'nın o gün aynı anda üç kapıdan çıktığı da rivayet edilir. Bir daha kendisini Bursa'da gören olmamıştır.

Somuncu baba bir gün yine cami inşaatında ekmek dağıtırken Hızır a.s'ın orda olduğu fark etmiş, kolundan tutup "sen Hızırsın anladım" demiş. 

"Buraya gelip her gün namaz kılacağına dair söz vermezsen buradaki herkese senin Hızır olduğunu söylerim" demiş.
Hızır a.s her gün geleceğine dair söz vermiş ama o da bir istekte bulunmuş.
"Hangi vakit geleceğimi bana kalsın" demiş.

Bunun üzerine Hızır a.s Ulucamideki vav harfinin önünde her gün gelip hangi vakit olduğunu bilinmez ama orada namaz kılıyormuş. 



Eğer bir gün Ulucamiye giderek namaz kılacak olursanız mutlaka vav harfinin orda namaz kılın.

Belki Hızır a.s'la birlikte namaz kılarsınız.



 
Kitap Evi Otel @KitapEviOtel Kitap Evi Otel
Kitap Evi Otel Kitap Evi Otel