Social Icons


Kavaklı mahallesinde Bursa’nın Kavaklı caddesi vardır. Burçüstü şehri tepeden görür. İşte tam orası. Dünyada minicik bir nokta.

31 Ocak 2015 Cumartesi

Osmanlı'nın İlk Sarayı; Bursa Sarayı

Osmanlı Hanedanı tarafından yaptırılan Osmanlı'nın ilk sarayı olan 'Bursa Sarayı' diğer adı ile Bey Sarayı, Kitap Evi Otel'in de bulunduğu Bursa Osmangazi İlçesi'nin Hisar semtinde yer almakta idi. Günümüzde garnizon komutanlığı ile orduevinin bulunduğu yer.



1834'te Charles Texier'nin saptamalarına göre saray, 110 x 150 metrelik bir alanda, bir ana bina ile bahçeler içinde bulunan köşklerden oluşmaktaydı. Çevresi, onyedi kuleli bir güvenlik duvarıyla sınırlandırılmıştı. 186l'de Suphi Bey başkanlığında bir kurul tarafından Bursa haritası çalışmaları yapılırken, sarayın ve çevre duvarının bazı bölümleriyle temellerinin planı da çıkarılmıştı. Çevre duvarının bazı kalıntıları günümüzde de durmaktadır. Kitap Evi Otel'e bir-iki dakikalık yürüme mesafesinde bulunan Saat Kulesi batısında, Garnizon ile Tophane Parkı'nı ayıran, üzerinde nişler bulunan restore edilmiş duvar.


Albert Gabriel'in çizdiği "Bursa kalesi restitüsyon planı"nda sarayın ana giriş kapısı güneye açılmakta. Orhan Gazi'nin yaptırdığı mescit de Tophane bahçesinde ve Saat Kulesi'nin bulunduğu yerde veya hemen kuzeyinde gösterilmektedir. Sarayla mescidin ayakta kalan son kalıntılarının da 1855 depreminde tamamen tahrip olduğu sanılmaktadır. Aşıkpaşazâde'de, sarayın karşısında Murat I Hudavendigâr tarafından bir cuma mescidinin yaptırıldığı kayıtlıdır; bu mescidin, günümüzdeki Şahadet camisi olması da düşünülebilir (bu cami, Murat I tarafından 1365'te yaptırılmıştır). Murat II döneminde Bursa'ya gelen Bertrand de la Broquiere saraya giremediğini, ancak bahçesinde içinde kayıkların yüzdüğü bir havuzu bulunduğunu öğrendiğini anlatır (XVI. yüzyılda Bursa'ya gelen Lubenau ise, bunun bir fıskiyeli havuz olduğunu belirtir). 
l640'ta Bursa'ya gelen Evliya Çelebi, yapıya,
"Bursa imaretlerinin vasıfları" başlığı altında kısaca şöyle değinir:
"Eski padişahlara ait saray da bu kalededir. Fatih 'e gelinceye kadar padişahların sarayı bu idi."

Eğer bir gün Kitap Evi Otel'de misafirimiz olursanız,
Osmanlı'nın ilk sarayı olan Bursa Sarayı'nın bir çok insan tarafından
pek bilinmeyen, günümüze ulaşan tek kalıntısını da görebilirsiniz.

1 yorum:

  1. Bursa'da bir saray olduğunu hiç bilmiyordum. Yarın özellikle gidip o duvarı göreceğim. Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

 
Kitap Evi Otel @KitapEviOtel Kitap Evi Otel
Kitap Evi Otel Kitap Evi Otel