Social Icons


Kavaklı mahallesinde Bursa’nın Kavaklı caddesi vardır. Burçüstü şehri tepeden görür. İşte tam orası. Dünyada minicik bir nokta.

2 Şubat 2015 Pazartesi

Kültür Şahidi Bir Ev


Binlerce yıl önceki yaşamlara şahitlik etmiş, Bursa'nın Tophane Semti'ndeyiz. Yeni restore edilmiş tarihi surlarının üst kısmındaki taş kaplı yolda yürürken bir yapı dikkatimizi çekiyor. Sivil mimari örneği, bir Bursa evi ile karşı karşıyayız. Şık tabelasında "Kitap Evi Otel" çift kanatlı ahşap kapısının üstündeki minik tabelada ise "EVDEYİZ" diye bir yazı.


Daha içeri girmeden özel bir yer olduğu anlaşılıyor. Kırmızı halılarla kaplanmış bakımlı ahşap merdienlerden, antikalarla dolu bir salona iniyoruz. Kışın kahvaltı ve yemek salonu olarak ya da şömine karşısında derin sohbetlerin yapılacağı bir mekan burası. Masalar, sandalyeler, koltuklar ve aksesuarlar bizi geçmiş yıllara götürüyor. Derken salonun kapısından bahçeye çıkıyoruz. İğde ağaçlarının kokusu bahçedeki rengarenk çiçeklere karışırken, içimizi tatlı bir huzur kaplıyor.


Sanki 30-40 yıl öncesinde, bir evin bahçesindeyiz. Yüksek taş duvarlarla kaplı bahçede, dış dünya ile bağlantımız kopuyor. Beyaz boyalı demir sandalyeler, mermer masalar, fıskiyeli havuz, duvarlarda İzniki çinisi tabaklar, hepsi buram buram geçmişi yaşatıyor... Büyük cam kadehlerde sunulan şarap, yanında çeşit çeşit peynirler... " Bu kadar keyif yeter", diyerek odaları merak ediyoruz. Evin saibi Dilek Çelebi ve ODTÜ'lü iki mimar arkadaşla, bu güzel evi dolaşmaya başlıyoruz...

                   
              

Her biri ayrı ayrı karaktere sahip olan odalarda farklı farklı halet-i ruhiye içindeyiz. Odanın biri daha romantik, diğeri daha büyük. Birinde banyodaki duşa ilave olarak ortada bir küvet. Bazıları bahçe manzaralı ve şömineli. Çatıdaki suitde ayrı bir eda, alt kattaki odada hamam sefası. Her birinde başka bir ruh hali, ortak noktaları şıklık ve nostalji. Bu ortamın yaratılması için az uğraşılmamış. Bazı eşyaların alınması için Hatay'a bile gidilmiş. Mobilyaların bir kısmı aile yadigarı, bir kısmı da İstanbul'daki antikacılardan alınmış ve hepsi yenilenerek kullanıma sunulmuş.

Ev sahibi tarafından merakla beklenen restorasyon ve dekorasyon notumuz, yüz üzerinden yüz. Düşünen, tasarlayan, uygulayan ve emeği geçen herkese, böyle bir yer kazandırdıkları için teşekkür ederiz.

Kitap satışının yapıldığı, yenilip içildiği, sanatçıların, Bursalı'larla buluştuğu, kültür sanat ve etkileşim merkezi olarak, uzun yıllar hizmet veren Kitap Evi, şimdi butik hizmet veren, özel tesis statüsünde işletilen bir otel olarak karşımızda. 9 ayda Mimar Melda Olcayto tarafından restore edilen Kitap Evi Otel, konaklayacağınız bir yerden öte, güzel anılarla ayrılacağınız bir ev gibi. Burada Bursa'yı yeniden fark edebilirsiniz.

KONFORUM 
Dekorasyon ve Mimarlık Dergisi
Yıl:3 - Sayı:15 - Sayfa:40,41,42,43
Paylas

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Kitap Evi Otel @KitapEviOtel Kitap Evi Otel
Kitap Evi Otel Kitap Evi Otel