Social Icons


Kavaklı mahallesinde Bursa’nın Kavaklı caddesi vardır. Burçüstü şehri tepeden görür. İşte tam orası. Dünyada minicik bir nokta.

5 Nisan 2015 Pazar

Bursa'da böyle bir yer mi varmış?

Dalida'nın seslendirdiği bir şarkı vardı; 'Aşkı Portofino'da buldum' diye başlayan "I found my love in Portofino" hatırlamışsınızdır. Romantizmin büyüsüne kapılıp aşkı bulmaya gidenlerin gittiği İtalya'da yer alan bir kasaba Portofino.
Sizlere Portofino'dan bahsetmeyeceğiz. Güzel Bursa'mızın, tarihi dokusunu kaybetmeden doğa güzelliğini de önümüze seren bir köyünü paylaşacağız. Küçük bir balıkçı köyü, Apolyon Krallığı'nın da merkezi olan bir köy, Gölyazı. Eski adıyla Apolyont.
Ulubat gölü kıyısında yer alan bu küçük şirin köyümüz; manzarası, çevresi ve tarihi ile fotoğraf karelerini sizlere canlı sunan bir doğa harikası. İlkbahar yağmurlarının başlaması ile bele kadar su içinde kalan ağaçları, sokakta oturup balık ağı ören kadınları, Roma döneminden kalma sütunlara yuva yapmış leylekleri, suda gelin gibi süzülen ördekleri, Arnavut kaldırımlı dar sokakları, büyük kısmı korunmuş olan rum evleri, gölgesi 400 metre olduğu söylenen yediyüz yıllık muhteşem çınarı ile adeta insanı alıp başka diyarlara götüren özelliklerinden yalnızca birkaçıdır.
Köye bağlı toplam sekiz küçük ada bulunmakta. Bunların en büyüğü Halilbey Adası. Roma dönemine ait Apollon Tapınağı ise Kızadası'ndadır. Manastır adasındaki Bizans kilisesi kalıntısı da gezilmesi gereken yerlerden biri. Aslına uygun olarak restore edilmiş olan St. Costantinus Manastırı yıl boyunca tüm ziyaretlere açık. Ulubat gölünün kuş cenneti olması sayesinde köyde her sene leylek şenlikleri düzenleniyor. Eğer Kitap Evi'nde birkaç gün kalmayı düşünüyorsanız mutlaka bir gününüzü Gölyazı köyü için ayırın. Fotoğraf meraklıları ise fotoğraf makinalarını sakın yanlarına almayı unutmasınlar.


Ne yazık ki Bursa halkının bile çoğu bu köyden habersiz.
"Bursa'da böyle bir yer mi varmış?" dedirten bu güzellik,
İtalya Genova bölgesinde olsaydı
belki Dalida'nın o güzel şarkısı
'I found my love in Gölyazı' olabilirdi.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Kitap Evi Otel @KitapEviOtel Kitap Evi Otel
Kitap Evi Otel Kitap Evi Otel