Social Icons


Kavaklı mahallesinde Bursa’nın Kavaklı caddesi vardır. Burçüstü şehri tepeden görür. İşte tam orası. Dünyada minicik bir nokta.

31 Ocak 2015 Cumartesi

Kitap Evi Otel Top Choise’da

Lonely Planet Turkey

Dilek Çelebi’nin sahibi olduğu Kitap Evi Otel önemli bir ödül kazandı. 1971 yılında kurulan ve dünyanın en büyük guide kitabı olan Lonely Planet her yıl çeşitli ülkelerdeki otelleri Top Choise listesine dahil ediyor...

Bu yıl da Bursa içinde Kitap Evi Otel, Lonely Planet’in listesine girerek Bursa’nın Top Choise oteli seçildi. Ve kitabın 265’inci sayfasında bu duyuruldu. Bu önemli kitap, her yıl yayınlanıyor. Ve bu değerlendirmeleri Lonely Planet kitabı, 200 bağımsız yazar ile birlikte yapıyor...

Dilek Çelebi ve Kitap Evi Otel’i kutluyorum...

Murat Kuter
03 Ekim 2012 | Bursa Hakimiyet

Paylas

Güzel bir haftasonu kaçamağı



Bursa merkezinde eski konak, kitap evi olarak geçirdiği geçmişinin ardından son derece güzel restore edilmiş ve şık, konforlu bir butik otele dönüştürülmüş. Kitap Evi Otel, sadece zorunluluktan kalanların değil, şehirde uyuyup, şehre uyananların tercih sebebi.


Bursa’da Kitap Evi Otel

Bu hafta sonu İstanbul’dan fazla uzaklaşmadan kolay ulaşılabilir bir yerde keyifli vakit geçirmek istedim. Pendik’ten İDO’nun feribotlarına binerek Yalova’ya geçtikten sonra rahat bir sürüşle Bursa’ya ulaştım. İnternette yaptığım araştırma sonucunda Bursa’da küçük ve sevimli bir butik otel bulmuştum. Bursa’ya ulaştıktan bir kaç dakika sonra hemen Uludağ yolunun başında Tophane semtinde bulunan Kitap Evi Otel’e ulaştım. Eski konak, kitap evi olarak geçirdiği geçmişinin ardından son derece güzel restore edilmiş ve şık, konforlu bir butik otele dönüştürülmüş. Otel görevlileri beni kapıda güleyüzle karşıladılar ve Bursa manzaralı odama yerleştim. Sonra bir kahve içmek için aşağıya inerek otelin tarihi hakkında bilgi aldım.

Size biraz otelden bahsetmek istiyorum; 2009 yılından bu yana Bursa’nın Tophane semtinde otel olarak hizmet veren Kitap Evi Butik Otel, aslında bir zamanlar konakmış. Geçirdiği büyük yangın sonrasında, aslına uygun olarak restore edilmiş. Otelin farklı tarzlarla döşenmiş, 13 odası var. Oda isimleri ise konağın konum ve işlevlerine göre belirlenmiş. Örneğin, çatı suitinde bulunan, gül bahçesi olarak düzenlenmiş terastan eşsiz şehir manzarası, şömineli suitten bahçe ve Bursa sokakları izlenebiliyor. Ayaklı bir küvetin bulunduğu cumba suiti ise Ulucami ve Yeşil Türbe manzarasına sahip.

15 yıl önce kültür etkinlikleri ve restoran olarak hizmet veren bina, şehrin gereksinimi ve talepler doğrultusunda işlerliğine devam ediyor. 13 odanın tümü farklı konum ve özelliklere sahip. Ova manzaralı odalardan Uludağ’ın eteklerine yayılan şehir, Ulu Cami, Yeşil Türbe, Emir Sultan, tarihi hanlar bölgesi ve kapalıçarşı. Ya da yüksek taş duvarlarla çevrili tarihi çeşmesi, süs havuzu, kuş evleri ve ulu ağaçları ile Osmanlı adabı taşıyan bahçe manzaralı odalar... Bazen şömine sıcaklığı, bazen bir manolya gölgesi, bazen de Bursa’da olduğunuzu hatırlatan hamam sefası... Bahçe ile birlikte kullanılan restoran 15 yıldır şehrin en tercih edilen mekanlarından... Otel ve restoran Turizm Bakanlığı denetiminde ‘özel tesis’ statüsüne sahip. Kitap Evi Otel Bursa’daki Osmanlı sivil mimarisinin en iyi örneklerinden biri denilebilir. Otel, antik kent surlarının ana kapılarından olan Saltanat Kapısı’nın yanında, şehir merkezinde yer alıyor. Otele yürüme mesafesinde Ulu Cami, Kapalı Çarşı ve tarihi Hanlar bölgesini bulacaksınız.
Geçtiğimiz yıllar içerisinde gerek odaların gerekse servis niteliği, Kitap Evi Otel’e özgü konuk profili kazandırmış. Yazın bahçede, kışın şömine karşısında bir şeyler içerken, nadide kitapları karıştıran, etrafındakilerle sohbet eden sürpriz konuklarla karşılaşabiliyorsunuz.
Otel yöneticileri olarak şehre gelip, ‘sadece zorunluluktan kalanların değil, şehirde uyuyup, şehre uyananların tercih sebebiyiz’ diye tanımlayabiliyorlar konumlarını. Yerli yabancı, bu ruha ve bakışa sahip kişilerden başka, özel günlerinde oteli ve restoranı tercih eden önemli Bursa kesimi de mevcut. Evlenme, doğum günü gibi özel günlerde farklı, özlenen, eski zamanlara küçücük dokunuşların hissedildği odalar ve servis...

Sadece konaklanan değil, anılarla ayrılacağınız bir yer Kitap Evi Otel. Kitap evi otelin restoranı da özenle dekore edilmiş çok sıcak bir atmosfere sahip.

Mönüsünden denediğim tüm yemeklerden ve servisten son derece memnun kaldım.

Kitap Evi Otel’de yemek
Sadece otel konuklarına değil, herkese acık olan restaurant kışın şömine başında, yazın iğde kokan bahçesinde 12 yıldır şehrin hala en seçkin mekanlarından biri olarak kabul ediliyor. Özel Peynir tabağı ile başladım yemeğe. Ardından da ana yemek olarak patlıcanlı bonfile oldu tercihim. Közlenmiş Patlıcan üzerine domates sos ile sotelenmiş dana bonfile parçaları mükemmeldi.
Kahvaltı ise ayrı bir keyifti. Gerçekten çok fazla çeşit sunuyorlar ve organic reçelleri favorim oldu. Restaurantın açıldığı bahçe yüksek duvarların arasında iğde, manolya , ıhlamur ağaçları, sardunya ve güllerle donatılmış gibi. Bu şahane yemek sonrasında şöminenin karşısında kitabımı okuyarak geceyi sonlandırdım. Ve harika bir akşam yemeğinin ardından mutlu bir şekilde uykuya daldım...

Gazete Vatan
SÜHA DERBENT
18.10.2014

http://bizimkahve.gazetevatan.com/haberdetay.asp?hid=23631

Paylas

Osmanlı'nın İlk Sarayı; Bursa Sarayı

Osmanlı Hanedanı tarafından yaptırılan Osmanlı'nın ilk sarayı olan 'Bursa Sarayı' diğer adı ile Bey Sarayı, Kitap Evi Otel'in de bulunduğu Bursa Osmangazi İlçesi'nin Hisar semtinde yer almakta idi. Günümüzde garnizon komutanlığı ile orduevinin bulunduğu yer.



1834'te Charles Texier'nin saptamalarına göre saray, 110 x 150 metrelik bir alanda, bir ana bina ile bahçeler içinde bulunan köşklerden oluşmaktaydı. Çevresi, onyedi kuleli bir güvenlik duvarıyla sınırlandırılmıştı. 186l'de Suphi Bey başkanlığında bir kurul tarafından Bursa haritası çalışmaları yapılırken, sarayın ve çevre duvarının bazı bölümleriyle temellerinin planı da çıkarılmıştı. Çevre duvarının bazı kalıntıları günümüzde de durmaktadır. Kitap Evi Otel'e bir-iki dakikalık yürüme mesafesinde bulunan Saat Kulesi batısında, Garnizon ile Tophane Parkı'nı ayıran, üzerinde nişler bulunan restore edilmiş duvar.


Albert Gabriel'in çizdiği "Bursa kalesi restitüsyon planı"nda sarayın ana giriş kapısı güneye açılmakta. Orhan Gazi'nin yaptırdığı mescit de Tophane bahçesinde ve Saat Kulesi'nin bulunduğu yerde veya hemen kuzeyinde gösterilmektedir. Sarayla mescidin ayakta kalan son kalıntılarının da 1855 depreminde tamamen tahrip olduğu sanılmaktadır. Aşıkpaşazâde'de, sarayın karşısında Murat I Hudavendigâr tarafından bir cuma mescidinin yaptırıldığı kayıtlıdır; bu mescidin, günümüzdeki Şahadet camisi olması da düşünülebilir (bu cami, Murat I tarafından 1365'te yaptırılmıştır). Murat II döneminde Bursa'ya gelen Bertrand de la Broquiere saraya giremediğini, ancak bahçesinde içinde kayıkların yüzdüğü bir havuzu bulunduğunu öğrendiğini anlatır (XVI. yüzyılda Bursa'ya gelen Lubenau ise, bunun bir fıskiyeli havuz olduğunu belirtir). 
l640'ta Bursa'ya gelen Evliya Çelebi, yapıya,
"Bursa imaretlerinin vasıfları" başlığı altında kısaca şöyle değinir:
"Eski padişahlara ait saray da bu kalededir. Fatih 'e gelinceye kadar padişahların sarayı bu idi."

Eğer bir gün Kitap Evi Otel'de misafirimiz olursanız,
Osmanlı'nın ilk sarayı olan Bursa Sarayı'nın bir çok insan tarafından
pek bilinmeyen, günümüze ulaşan tek kalıntısını da görebilirsiniz.

30 Ocak 2015 Cuma

Dünyada Minicik Bir Nokta


Kavaklı Mahallesi'nde Bursa'nın, Kavaklı Caddesi vardır. Burç üstü şehri tepeden görür.
İşte tam orası. Dünyada minicik bir nokta.

Bursa'nın Tophane semtinde tarihi bir konak geçirdiği büyük yangından sonra
bir düşe gönül verenlerin ortak çabaları ile tekrar yaşama döndürüldü.
Üstelik kendisi gibi tarihin, kültürün, bilginin ve deneyimlerin simgesi olan kitaplara
ev sahipliği yapabilmek için.

Sanat galerisi Abidin Dino, Adnan Çoker, Devrim Erbil, Merih Akçam, Sadık Altınok, Şefik Bursalı, Jale Erzen, İbrahim Balaban, Halil Coşkun, Ara Güler, Burhan Doğançay, Süleyman Saim Tekcan gibi sanatçıların sergilerine ev sahipliği yaptı.


"Kitap Evi Buluşmları" adı altında düzenlenen toplantılarda Erdal İnönü, Server Tanilli, Bedri Baykam, Jale Erzen, Mithat Bereket, Yasemin Baran Kitap Evi'nin konukları oldu. Tarih, politika, aktüalite ve sanat üzerine hoş söyleşiler gerçekleşti.


Kışın bir şömine başında, yazın yüksek taş duvarları ile bir Osmanlı bahçesinde
gelen konuklarını ağırlayan Kitap Evi'nin öyküsü böyle başladı.


Kentin gereksinimi ve talepler doğrultusunda günümüzde Kitap Evi,
işlerliğine 13 odası ile Kitap Evi Otel olarak deam ediyor.
Otelde bulunan 13 odanın her biri farklı konum ve özelliklere sahip...
Bazen bir şömine sıcaklığı, bazen bir manolya gölgesi,
bazen de Bursa'da olduğunuzu hatırlatan hamam sefası...


Ova manzaralı odalarından Uludağ'ın eteklerine yayılan şehir;
Ulu Camii, Yeşil Türbe, Emirsultan, Yıldırım Külliyesi,
tarihi hanlar bölgesi ve Kapalı Çarşı...
Ya da Osmanlı adabı taşıyan
yüksek taşlı duvarlarla çevrili tarihi çeşmesi,
süs havuzu,
binbir renk çiçekleri ile sükunete kavuşacağınız bahçeye bakan odalar...


Açıldığı günden bugüne her zaman en çok ilgiyi toplayan, 
özel lezzetlerin sunulduğu Kitap Evi Restaurant
yine şehrin tercih edilen mekanlarından.
Yazın bahçede, kışın şömine başında...
Bazen yazarları ile karşılaşıp sohbet edebildiğiniz, kitaplar, kitaplar...
Evin her yerinde size eşlik edecek kitaplar...


Sadece konakladığınız değil anılarla ayrılacağınız bir yer...
Evinizden uzakta bizimle geçirdiğiniz günlerden
ve Kitap Evi'nden anı biriktermeniz dileğiyle...

28 Ocak 2015 Çarşamba

Kitap Evi Otel Ailesi olarak, Dünyaca Ünlü Yazar Alberto Manguel'i ağırladık


Kitap Evi Otel ailesi olarak dünyaca ünlü yazar Sn.Alberto Manguel'i ağırlamaktan ve Türk Edebiyatı'nın uluslararası edebiyat çevrelerinde tanınmasını amaçlayan böylesine önemli bir projenin içinde olmaktan onur duyduk.

“Tanpınar’ın İzinde Beş Şehir” projesi için ülkemize gelen dünyaca ünlü yazar Alberto Manguel, Tanpınar’ın “Beş Şehir” eserinde yer alan İstanbul, Ankara, Bursa, Erzurum ve Konya’ya düzenlediği ikişer günlük edebiyat turunun sonunda izlenimlerini kitaplaştıracak.

Nilüfer Belediyesi Başkanımız Sn.Mustafa Bozbey, projenin Bursa ayağına ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirirken, yazar Manguel ise “Bursa’da olmaktan çok mutluyum. Çünkü Bursa, kitaplarımı raflarında tutan dayanaklar gibi.” dedi.


Otelimiz'de yenilen öğle yemeğinin ardından Bursa Nilüfer Nazım Hikmet Kültürevi’nde “Hayatı Kitaplar Üzerinden Okumak” başlıklı söyleşi'ye katılan Sn. Manguel, okurları için kitaplarını imzaladı.





Alberto Manguel kimdir?
1948 yılında Arjantinli bir anne ve babanın çocuğu Buenos Aires’te doğdu. Çocukluğunu babasının diplomatik görevi nedeniyle İsrail'de geçirdi. Çek bakıcısından İngilizce ve Almanca öğrendi. Ana dili olan İspanyolca'yı ise 1955'te Arjantin'e döndükten sonra öğrendi. Öğrencilik yıllarında ünlü Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'le tanıştı. Fransa, İtalya ve İngiltere gibi değişik ülkelerde hayatını geçiren yazar, 1988'de Kanada vatandaşı oldu.


Yazarlığının yanı sıra, çok dilli bir çevirmen, antoloji yazarı ve editör olarak da uluslararası bir şöhret kazanan Alberto Manguel'in en çok tanınan eseri Hayali Yerler Sözlüğü'dür. Öte yandan, Okumanın Tarihi adlı kitabı otuzdan fazla dile çevrilerek uluslararası ölçütte çok satan kitaplar arasında yer aldı. Bu kitap, aynı zamanda, Times Literary Supplement tarafından yılın en iyi kitapları arasında gösterildi. Ayrıca, Fransa'da Médicis ödülünü kazandı.


1992'de Yabancı Bir Ülkeden Haber Geldi adlı romanı McKitterick ödülünü kazandı. Aynı şekilde, Resimleri Okumak: Aşk ve Nefretin Tarihi adlı eseri de Kanada'da kurmaca-dışı dalında Genel Vali Ödülüne layık görüldü.


Kitapları

Hayalî Yerler Sözlüğü,
Başka Ateşler: Latin Amerikalı Kadın Hikâyeciler Antolojisi,
Okumanın Tarihi,
Borges'in Evinde,
Okuma Günlüğü,
Resimleri Okumak: Aşk ve Nefretin Tarihi,
Yabancı Bir Ülkeden Haber Geldi,
Palmiyeler Altında Stevenson.

Paylas

Evdeyiz


Akıntıya karşı kürek çekiyoruz
boşa değil düşe kürek çekiyoruz
inandğımız şeyler var
hayatını değiştirmek ve
güzel bir rüyada
yaşamak için
kelimelerden başlayan
insanların var olduğunu
onların çoğaldığını
görmek istiyoruz
çıkın merdivenleri
içeride kitaplar var
müzik var
hayal mahsulü güzellikler var
yalnız kalmayın orada
içeri girin.


 
Kitap Evi Otel @KitapEviOtel Kitap Evi Otel
Kitap Evi Otel Kitap Evi Otel